បរិភោគជា ផ្លែឈើដែលសម្បូរទៅដោយជីវជាតិ។ ផ្លែល្ហុងយើង
អាចយកទៅជាបន្លែសម្រាប់ស្លទៀតផង។នៅខាងក្រោមនេះ
ល្ហុង គឺជាផ្លែឈើហូបផ្លែមួយប្រភេទដែលប្រជាជនកម្ពុជានិយមបរិភោគជា ផ្លែឈើដែលសម្បូរទៅដោយជីវជាតិ។ ផ្លែល្ហុងយើងអាចយកទៅជាបន្លែសម្រាប់ស្លទៀតផង។នៅខាងក្រោមនេះផ បហ្សូន អាស៊ី យើងនឹងបង្ហាញពីរវិធីសាស្ត្រនៃការដាំដើមល្ហុងឱ្យបានផ្លែល្អនឹង បានផល ច្រើន។
១. ការជ្រើសរើសពូជ និងការត្រៀមពូជដាំ
ល្ហុងដែលទុកដាំ ជាពូជដែលជ្រើសរើស និងរក្សាទុកដោយខ្លួនឯង ។ ចំពោះលក្ខណៈពូជដែល ជ្រើសរើសមានផ្លែធំវែង ផ្លែច្រើន មិនដាច់ដើមមានសុខភាពល្អ ។ នៅពេលដែលផ្លែទុំល្អ ពុះយកគ្រាប់ចេញពីផ្លែទៅលាងទឹកឱ្យជ្រះរំអិល រួចយកទៅហាល ឬសំដិលរហូតស្ងួត (២-៣ ថ្ងៃ) ទើបយកទៅច្រកកែវទុក ។
២. ការបណ្ដុះកូន
ចំពោះការដាំគឺ យកគ្រាប់ទៅបណ្ដុះ មុននឹងយកទៅដាក់ដាំក្នុងចំការ ។ យកដីដែលមានជីជាតិច្រកចូលក្នុងថង់ប្លាស្ទិកខ្មៅដែលត្រៀម រួចជាស្រេច បន្ទាប់មកយកគ្រាប់ទៅត្រាំទឹករយៈពេល ២ ថ្ងៃ និងផ្អាប់ទុករយៈពេល ៧ ថ្ងៃ (ឱ្យដុះពន្លកសៗ) ទើបយកទៅដាក់ដាំនៅក្នុងថង់ពី ៣-៤ គ្រាប់ ក្នុង ១ ថង់ ។ ក្រោយពីដាក់គ្រាប់បណ្ដុះហើយ ស្រោចទឹកឱ្យជោគរៀងរាល់ថ្ងៃ ដើម្បីឱ្យកូនល្ហុងលូតលាស់ល្អ ។ ចំពោះថ្នាលបណ្ដុះកូន ត្រូវប្រក់រោងសំណាញ់ដើម្បីកុំឱ្យកូនល្ហុងត្រូវពន្លឺខ្លាំងពេក ។
៣.ការរៀបចំដីដាំ
ក្នុងការរៀបចំដីដាំ ត្រូវភ្ជួរហាលដី ៤-៥លើក ដោយចន្លោះពីមួយលើកទៅមួយលើកមានរយៈពេល ១០ ថ្ងៃ ។ នៅពេលភ្ជួរលើកទី ១ ត្រូវដាក់ជីលាមកសត្វពុកផុយ ១,៥ ទៅ ២ តោន ភ្ជួរលុបលើផ្ទៃដី ១៣ អារ ។ ក្រោយពីភ្ជួររាស់ហាលដី ត្រូវលើកជារងដែលមានទទឹង ១,៥ ម៉ែត្រ បណ្ដោយទៅតាមស្ថានភាពដី ។ នៅលើរង ជីករណ្ដៅជាជួររណ្ដៅ និមួយៗទំហំ ៣ តឹកបួនជ្រុង និងជម្រៅ ៣ តឹក ដោយទុកចន្លោះពីររណ្ដៅមួយទៅមួយ ២,៥ ម៉ែត្រ ។ នៅក្នុងរណ្ដៅនិមួយៗ ដាក់ជីលាមកសត្វពុកផុយច្របល់ជាមួយដីឱ្យសព្វ ។
៤.ការដាំ
ចាប់ផ្ដើមយកកូនល្ហុងទៅដាំនៅចុងខែមេសា ឬដើមខែឧសភា ដែលជាដើមរដូវ ដើម្បីកាត់បន្ថយការស្រោចទឹក ។ កូនល្ហុងដែល យកមកដាំមានអាយុ ៤៥ ថ្ងៃនិងត្រូវ បានហែកថង់ចេញ រួចដាក់ក្នុងរណ្ដៅ បន្ទាប់មកយកដីនៅមាត់រណ្ដៅលុបសង្កត់ឱ្យណែន រួចយកកម្ទេចចំបើងគ្របជុំវិញគល់ និងស្រោចទឹកឱ្យជោគ ។ ក្នុងមួយរណ្ដៅដាំមួយដើម ដោយជ្រើសរើសយកតែកូនល្ហុងដែលមានសុខភាពល្អ ។
៥.ការថែទាំ
នៅពេលល្ហុងនៅតូច ត្រូវស្រោចទឹក ១ ថ្ងៃម្ដង ដោយប្រើទុយយោបាញ់នៅលើស្លឹករហូតដល់ល្ហុងធំចេញផ្កាគួរ បញ្ចូលទឹកនៅតាមចន្លោះរង ៣ ថ្ងៃម្តង លៃយ៉ាងណាកុំឱ្យដីស្ងួតពេក ឬសើមពេក ។ ក្រៅពីការស្រោចទឹក ឧស្សាហ៍ពូនគល់ គឺនៅពេលដែលសង្កេតឃើញឫសល្ហុងមួយចំនួនដុះលើផ្ទៃដី និងក្រោយការប្រមូលផលលើកទី ២ ។ ល្ហុងជាដំណាំដែលត្រូវការពន្លឺថ្ងៃដូច្នេះ ត្រូវកាច់មែកងាប់ៗនៅក្បែរគល់ប្រមូលចោល និងធ្វើស្មៅក្បែរគល់ ដើម្បីកុំឱ្យមានភាពស៊ុបទ្រុបឱ្យពន្លឺចាំងចូលគ្រប់គ្រាន់ ។ គួរប្រើជីកែង ចំនួន ៥ គីឡូក្រាម សម្រាប់បំប៉នដោយដាក់នៅក្បែរគល់មួយរណ្ដៅបន្តិចៗ ។ក្នុងការដាំល្ហុងនេះ តែងជួបប្រទះនូវសត្វល្អិត និងជំងឺមួយចំនួនដូចជា ជំងឺរលួយគល់ ធ្វើឱ្យស្លឹកស្រពោន រលួយឫស និងគល់ត្រឹមស្មើដីតែម្ដង ជំងឺពុកឫសកែវធ្វើឱ្យស្លឹកឡើងលឿង និងបញ្ឈប់ការចេញផ្លែ ជំងឺឆ្កួតត្រួយ ធ្វើឱ្យត្រួយរួញ ហើយផ្អាកការចេញផ្លែ ។
ចំពោះវិធានការណ៍កម្ចាត់ បើល្ហុងនៅតូចត្រូវ ដកដើមចោល ឬ កាត់ស្លឹក ឬ ត្រួយដែលកើតជំងឺចោល ។ ចំពោះសត្វល្អិតមានក្រាមរោមផ្លែ ដែលធ្វើឱ្យផ្លែមិនសូវលូតលាស់ ហើយគ្មានរសជាតិ ។
៦.ការប្រមូលផល
ក្រោយពេលដាំបានរយៈពេល ៥ខែ ត្រូវប្រមូលផលផ្លែល្ហុងចាស់លក់ ។ ការបេះ ធ្វើឡើងបន្តបន្ទាប់ក្នុងរយៈពេល ៦ខែ ទៅ ១ឆ្នាំ ក្រោយពីបេះលើកទី ១ រហូតដល់ខ្សោយ ទើបកាប់ដើមចាស់ចោល និងដាំថ្មីឡើងវិញ ដូច្នេះល្ហុងបើគិតទៅក៏មិនស្រួលក្នុងការដាំដុះប៉ុន្មានទេទាល់តែ មានបទពិសោធន៍ទើបដាំបានផលល្អ៕
ប្រភព Popzone Asia
No comments:
Post a Comment